Heb jij een roeping voor Gods Koninkrijk?

Afgelopen zomervakantie kwamen zo’n 120 medewerkers uit heel Nederland bij elkaar in Almere, om daar de kinderen, tieners en hun ouders te bereiken met Gods liefde en Zijn Evangelie. Voor ons, Almeerders met hart voor de stad, is het heel gaaf om te zien dat het werk door zoveel mensen gesteund wordt in die week. En stilletjes hopen we elk jaar opnieuw dat er mensen zijn die óók dat gevoel van binnen krijgen, dat de mensen van Almere Jezus nodig hebben. Er is altijd meer werk dan we aankunnen en er zijn zóveel mogelijkheden om het Evangelie te delen. De oogst is groot, maar arbeiders zijn er weinig. En dus bidden we de Heer van de oogst om meer arbeiders in Zijn oogst, zoals Hij ons zelf voorhoudt in Mattheüs 9 en Lukas 10.

Vorige week viel mij iets anders op. Iets, dat ik eigenlijk een beetje weg zou willen moffelen. Niet omdat het on-Bijbels zou zijn, of omdat mensen er niet door bemoedigd zouden kunnen worden… maar omdat het de mogelijkheid open houdt dat mensen geen oproep van God krijgen om naar Almere te komen. Het past niet in mijn straatje, zeg maar. Benieuwd wat het is? Lees maar mee in Lukas 8:26-39:

SONY DSC

Ruins of Gadara at high point of city – close to the west theatre

Ze voeren verder naar het gebied van de Gerasenen, dat tegenover Galilea ligt. Toen hij aan land stapte, kwam hem vanuit de stad een man tegemoet die door demonen bezeten was. Deze man droeg al geruime tijd geen kleren meer en woonde niet in een huis, maar in de rotsgraven. Toen hij Jezus zag, viel hij schreeuwend voor hem neer en riep luidkeels: ‘Wat heb ik met jou te maken, Jezus, Zoon van de allerhoogste God? Ik smeek je, doe me geen pijn!’ Jezus stond namelijk op het punt de onreine geest te bevelen uit de man weg te gaan. Want die had hem al heel lang in zijn macht, en gewoonlijk werd de man voor de veiligheid aan handen en voeten geboeid, maar telkens trok hij de boeien kapot en werd hij door de demon naar eenzame plaatsen gedreven. Jezus vroeg hem: ‘Hoe heet je?’ Hij antwoordde: ‘Legioen’ – er woonden namelijk veel demonen in hem. Ze smeekten hem hun niet te bevelen naar de onderwereld te gaan.

Op de berghelling liep op dat ogenblik een grote kudde varkens te grazen, en de demonen smeekten Jezus om hun toe te staan hun intrek in de varkens te nemen. Hij stond hun dat toe. Toen ze uit de man waren weggegaan, trokken ze in de varkens, waarop de kudde de steile helling afstormde, het meer in, en verdronk. Toen de varkenshoeders dat zagen, sloegen ze op de vlucht en vertelden in de stad en in de dorpen wat er was gebeurd.

Vele mensen gingen op weg om met eigen ogen te zien wat er was voorgevallen. Toen ze bij Jezus kwamen, troffen ze daar de man aan uit wie de demonen waren weggegaan. Hij zat aan Jezus’ voeten, gekleed en bij zijn volle verstand, en toen ze dat zagen, werden ze door schrik bevangen. Degenen die alles gezien hadden, vertelden hun hoe de bezetene was gered. En de hele mensenmenigte uit het gebied van de Gerasenen verzocht hem hen te verlaten, want angst en ontzetting hadden hen aangegrepen.

Jezus stapte in de boot om terug te gaan. De man bij wie de demonen waren weggegaan, vroeg hem met aandrang bij hem te mogen blijven. Maar hij stuurde hem weg met de woorden: ‘Ga terug naar huis en vertel alles wat God voor u heeft gedaan.’ Hij ging weg en maakte overal in de stad bekend wat Jezus voor hem had gedaan.

Jezus aan het werk
In dit verhaal is iemand, die zijn leven terug krijgt als Jezus langs komt. Zonder Jezus zou deze man naakt en gewelddadig ronddolen, gemeden door alle mensen en geteisterd door vele demonen. Jezus bevrijdt hem daarvan. Hij is niet alleen getuige van de machtige daden van Jezus, maar heeft aan den lijve ondervonden dat deze Man de machtige Zoon van God is. Geen wonder, dat hij Jezus ‘met aandrang’ vraagt of hij bij Hem mag blijven.

Misschien herken je het wel. Je hebt God om je heen aan het werk gezien, of misschien heb je in je eigen leven ervaren dat de Machtige van God je heeft gered, bevrijd, genezen en vervuld. Je verlangt ernaar om dicht bij Hem te blijven en met Hem mee te gaan, wáár Hij je ook naartoe stuurt.

Voeten in de klei
Voor deze man wachtte er een teleurstelling. Waar Jezus even later Zijn twaalf leerlingen eropuit stuurt om Zijn Koninkrijk te dienen, vraagt Hij van deze man om Hem te dienen op de plek waar hij nu is. Tussen de mensen die meer van hun varkens en financiën houden, dan van hem. Geen roemrijke daden, geen spannende avonturen of fijne ontmoetingen met Jezus. Nee, met de voeten in de klei van zijn eigen home.

Je bent nodig!
Hoe zit dat bij jou? Heb je die ontmoeting met Jezus gehad, die jouw hart in vuur en vlam zette voor Hem? Wil je Hem dienen met alles wat in je is? Heb je Hem al gevraagd waar dat mag zijn?

We kunnen je hier in Almere gebruiken – je bent hier echt heel hard nodig. De zending op Suriname, in Mozambique, in Peru, of op welke plek dan ook, kan jou heel goed gebruiken. Ik denk dat daar veel arbeiders nodig zijn.

Misschien mag je de Heer wel juist dienen op de plek waar je nu bent, tussen de mensen die jou kennen van vóór en van ná jouw ontmoeting met Jezus.

Roeping voor elke christen
Helaas is het niet aan mij om te bepalen waar je terecht komt. En dat is eigenlijk maar goed ook. God weet welke van Zijn kinderen het beste Zijn Evangelie door kan geven in Almere, wie het best aansluit op het zendingsterrein in het buitenland en wie Hij het meest geschikt vindt om Zijn liefde uit te dragen in alle lagen van de samenleving.

Roeping is niet iets voor bijzondere mensen. Iedereen die een ontmoeting met Jezus heeft gehad, heeft de roeping om het verhaal van Zijn opofferende liefde bekend te maken. Voor ons is onze plek duidelijk: we mogen onze krachten gebruiken om de mensen van Almere Haven te dienen in Jezus’ Naam. En voor jou? Weet jij al op welke plek jij de Heer mag dienen met jouw gaven en talenten?

Advertenties

Een gedachte over “Heb jij een roeping voor Gods Koninkrijk?

  1. Pingback: Een schurende Bijbelstudie | Zuiver Zilver

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s