Een schurende Bijbelstudie

Vandaag werd ik weer even stil gezet bij waar het in het leven echt om gaat. Of eigenlijk: waar het in het leven niet om gaat. En eerlijk gezegd: de boodschap van vandaag schuurde mijn maag. Maar dat is niet erg; Paulus waarschuwt Timotheüs voor de neiging van mensen om te zoeken naar bijbelleraren die alleen maar dingen vertellen die ze graag willen horen. Dus af en toe een schurende Bijbelstudie kan alleen maar goed zijn!

Waar begint het verhaal van vandaag?
Jezus is in gesprek met Zijn leerlingen, als hij hen waarschuwt voor de godsdienstige leiders van Zijn tijd. Het lijkt wel of Hij hen voor wil bereiden voor wat hen te wachten staat als Hij niet meer op aarde is. Hij zegt:

‘Tegen jullie, mijn vrienden, zeg ik: wees niet bang voor degenen die het lichaam kunnen doden, maar niet tot iets ergers in staat zijn. Ik zal jullie zeggen voor wie je bang moet zijn. Wees bang voor hem die de macht heeft om iemand niet alleen te doden maar ook in de Gehenna te werpen. Ja, ik zeg jullie, wees bang voor hem!’ (Lukas 12:4-5, NBV)

Hierna laat Jezus Zijn leerlingen zien dat God hen ziet, kent en voor hen zorgt. Het gaat erom dat ze Jezus belijden voor de mensen en Hem niet verloochenen. Als de tijd komt dat de godsdienstige leiders de leerlingen om hun geloof in Jezus ter verantwoording roepen, hoeven ze zich niet druk te maken of ze wel weten wat ze hen kunnen antwoorden. De Geest van God zal het hen in gedachten brengen.

Ik wil mijn geld
Ergens in de grote groep mensen die om Jezus heen staat, staat een man. Hij luistert maar half naar Jezus’ woorden. Hij maakt zich druk om het feit dat zijn broer de erfenis niet met hem wil delen. Plompverloren vraagt deze man aan Jezus of Hij er niet voor kan zorgen dat zijn broer de erfenis deelt.

Wat zou Jezus gedacht hebben? Iets over een klok en een klepel? Ik zou me wel gefrustreerd voelen, maar Jezus is anders: Hij neemt de tijd om de man te antwoorden op wat Hij in zijn hart ziet. ‘Let op, lieve man… het gaat niet om geld en goed. Laat je verlangen niet uitgaan naar materiële dingen. Je eigen leven is niet eens je eigen bezit… als God het tijd vindt dat je gaat, dan gá je. En dan heb je niets meer aan die erfenis die je broer niet met je wilde delen. Zorg ervoor dat je niet voor jezelf rijkdom verzamelt, maar zorg ervoor dat God je rijkdom is’.

Méér dan geld
Dit gesprek is de reden dat Jezus het bekende verhaal over bezorgdheid met de leerlingen doorneemt:

Hij zei tegen zijn leerlingen: ‘Om deze reden zeg ik tegen jullie: maak je geen zorgen over jezelf en over wat je zult eten, noch over je lichaam en over wat je zult aantrekken. Want het leven is meer dan voedsel en het lichaam meer dan kleding.

Kijk naar de raven: ze zaaien niet en oogsten niet, ze hebben geen voorraadkamer en geen schuur, het is God die ze voedt. Hoeveel meer zijn jullie niet waard dan de vogels! Wie van jullie kan door zich zorgen te maken één el aan zijn levensduur toevoegen? Als jullie dus zelfs het geringste al niet kunnen, waarom maken jullie je dan zorgen over de rest?

Kijk naar de lelies, kijk hoe ze groeien. Ze werken niet en weven niet. Ik zeg jullie: zelfs Salomo ging in al zijn luister niet gekleed als een van hen. Als God het groen dat vandaag nog op het veld staat en morgen in de oven gegooid wordt al met zo veel zorg kleedt, met hoeveel meer zorg zal hij jullie dan niet kleden, kleingelovigen?

Ook jullie moeten niet nadenken over wat je zult eten en wat je zult drinken, en jullie moeten je niet door zorgen laten kwellen. De volken van deze wereld jagen die dingen na, maar jullie Vader weet dat je ze nodig hebt. Zoek liever zijn koninkrijk, en die andere dingen zullen je erbij gegeven worden. Vrees niet, kleine kudde, want jullie Vader heeft jullie het koninkrijk willen schenken. (Lukas 12:22-32, NBV)

tumblr_p8j2irl61k1tjj2sjo1_1280Je hoeft niet bezorgd te zijn voor al die dingen, waar de mensen om je heen bezorgd over zijn. God zorgt voor vogels, lelies en gras dat straks gemaaid gaat worden. Prachtig zien ze er uit, of ze nog lang te leven hebben, of niet. Zo hoef je niet bang te zijn om te leven en je hoeft niet bezorgd te zijn om jezelf in leven te houden. Het gaat erom dat je Gods Koninkrijk zoekt. En wees nergens bang voor, want je Vader wil je Zijn Koninkrijk geven!

Geld in de hemel
Jezus vervolgt Zijn verhaal met een persoonlijke toepassing voor Zijn leerlingen:

Verkoop je bezittingen en geef aalmoezen. Maak voor jezelf een geldbuidel die niet verslijt, een schat in de hemel die niet opraakt, waar een dief niet bij kan en die door geen mot kan worden aangevreten. Waar jullie schat is, daar zal ook jullie hart zijn.

Sta klaar, doe je gordel om en houd de lampen brandend, en wees als knechten die hun heer opwachten wanneer hij terugkeert van een bruiloft, zodat ze direct voor hem opendoen wanneer hij aanklopt.

Geef je geld zoveel mogelijk weg aan mensen die dat nodig hebben. Zorg ervoor dat je geld niet je hart vult, maar dat jouw hart gevuld is met het Koninkrijk van God. Maak een bankrekening aan in de hemel, zodat je hart in de hemel is. En dien de Heer ondertussen als een slaaf hier op aarde: laat Hem bepalen wat je met je leven en je geld doet, en wanneer je dat doet – zonder overigens met de armen over elkaar te gaan zitten wachten tot je iets van God hoort. Dat deden de slaven uit dit verhaal ook niet; zij wisten wat hun heer van hen verwachtte in de tijd dat hij er niet was.

Wat vraagt de Heer van mij?
Heb je geen idee wat de Heer specifiek van jou vraagt? Ga met Hem in gesprek. Misschien vraagt Hij van jou om als de rijke jongeman alles te verkopen en Hem te volgen. Of Hij vraagt je om Hem te dienen door de minste te zijn op je werk. Misschien daagt Hij je uit om je werk een tijdje op pauze te zetten, zodat je Hem kunt dienen in het dienen van je gezin. En misschien vraagt Hij van jou dat je fulltime bezig bent met het doorgeven van Zijn boodschap (lees hier meer over dit onderwerp).

Terwijl je met de Heer in gesprek bent, kun je alvast de dingen doen waarvan je weet dat Hij ze belangrijk vindt. Inspiratie genoeg in Zijn Woord… en ik vermoed dat de Geest het ons ook in wil fluisteren als zich een moment voordoet waarin we Hem nog meer kunnen dienen dan we al doen als we Hem zichtbaar maken in wie we zijn.

Belofte
Ik moet zeggen dat ik dit verhaal wel lastig vind. Ik hou ervan om te weten wat ik wanneer ga doen en het liefst bepaal ik dat ook zelf. Toch geloof ik dat als ik dat uit handen zou geven, God iets heel moois gaat doen – en mij overvloedig zal geven wat ik nodig heb om te leven vanuit Zijn genade. Hoe dan ook: er wacht een prachtige belofte op ons, die in vervulling zal gaan als Jezus terugkomt, of als we voor die tijd in de hemel aankomen om samen te wachten op de voltooiing van de nieuwe aarde:

Gelukkig de knechten die de heer bij zijn komst wakend aantreft. Ik verzeker jullie: hij zal zijn gordel omdoen, hen aan tafel nodigen en hen bedienen.’

 Ik wens jullie een fijne, gezegende en schatrijke dag vandaag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s