Podcasts en het diepere level van je inkomen

Iemand attendeerde mij afgelopen week op de podcasts van Desiring God. Een geweldige manier om éven dat Bijbelmomentje te hebben, juist in de drukte van alledag in een dynamisch gezin. En voor elk moment wat wils: half uur studies voor als je de tijd hebt (‘Sermon of the Day’), drie minuten-overdenkingen voor de vlugge Bijbelse connectie tussendoor (‘Solid Joys’), visuele tekst-voor-tekst uitleg om jezelf te trainen in diepere persoonlijke Bijbelstudie (‘Look at the Book’).

Vanmorgen genoot ik van een studie van John Piper over Efeze 4:28:

‘Laat wie steelt niet meer stelen, maar eerlijk de kost verdienen door zelf hard te werken om iets weg te kunnen geven aan wie het nodig heeft.’

x79baf4d0.jpg.pagespeed.gp+jp+jw+pj+ws+js+rj+rp+rw+ri+cp+md.ic.hbD-e9RAZ5

Volgens Piper zijn er globaal gezien drie manieren om met geld en goed om te gaan:

  1. Steel niet
  2. Werk voor je inkomen
  3. Werk voor je inkomen, zodat je van je inkomen weer kunt zorgen voor mensen die dit nodig hebben

Piper laat zien dat veel christenen blijven steken bij punt 1 en 2, maar dat de Bijbel ons een dieper level laat zien: wees niet tevreden als je je brood op een eerlijke manier verdient, maar wees erop gericht om (binnen de juiste kaders) zoveel mogelijk te verdienen, zodat je uit kunt delen aan anderen.

De tsaddiek
Toen ik klaar was met mijn drie minuten-Bijbelsnack, hoorde ik dat Bert ondertussen naar een rabbijn aan het luisteren was. Deze man toonde aan dat een tsaddiek – een rechtvaardige volgens Gods principes – niet rechtvaardig is omdat hij het slechte niet doet. Iemand is pas een echte tsaddiek als hij het goede doet voor anderen.

En laten we dat nu nét zien gebeuren in Jezus, onze Heer. Hij was niet tevreden met het volbrengen van Gods wet – het vermijden van alles wat slecht is en het doen wat God vraagt. Hij deed niet anders dan alles wat Hij van Zijn Vader ontving, doorgeven aan andere mensen.

Een echte tsaddiek
Ik weet niet hoe jij dat ervaart, maar hier ga ik nog wel eens de mist in. Als het gaat om geld, maar ook als het gaat om tijd, hulp en aandacht. Het mooie vind ik, dat Jezus volmaakt het goede deed voor anderen en bereid was om het onvolmaakte, zondige en ja, ook slechte van mij over te nemen. Zodat Zijn Vader mij als échte tsaddiek kan zien en ik in verbondenheid met Hem kan leven. Door Zijn Geest leert Hij mij meer en meer om niet tevreden te zijn met het huisje-boompje-beestje-leven, maar om alles wat Hij mij geeft te delen met de mensen die Hij op mijn pad brengt.

Ontvang om te geven
Als God ons overvloed geeft, is dat niet zodat we er in ons eentje (of met ons gezin) van kunnen genieten. Ik geloof dat het Zijn doel is om alles wat we hebben, veel of weinig, te delen met de mensen om ons heen. Zodat de mensen om ons heen zien hoe geweldig goed God is!


Ook benieuwd naar de podcasts van Desiring God? Je vindt ze hier!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s