‘Heb je vijand lief’. Maar hoe doe ik dat?

Lang geleden woonde mijn grootste vijand bij mij in huis. Liefhebben was moeilijk. Ik weet nog dat ik in mijn dagboek schreef: ‘Ik weet dat het niet mag, maar ik haat haar’ en dat ik er achteraan dacht: ‘God wil dat ik van iedereen hou, juist van haar’. Maar hoe doe je dat, liefhebben als een ander je pijn doet? Vanmorgen, toen ik de podcast van deze dag aanzette, hoorde ik iets dat mij triggerde. Het ging over deze tekst:

‘Gelukkig zijn jullie wanneer ze je omwille van mij uitschelden, vervolgen en van allerlei kwaad betichten. Verheug je en juich, want je zult rijkelijk worden beloond in de hemel; zo immers vervolgden ze vóór jullie de profeten.’ (Mattheus 5:11-12, NBV)

Niet elk lijden dat ons overkomt, is lijden vanwege Jezus. Toch kunnen we deze tekst, onder bepaalde voorwaarden, ook op andere vormen van pijn in ons leven toepassen (zie de blog die ik daar eerder over schreef).

Blij worden van lijden
De tekst laat zien dat we lijden niet alleen kunnen verdragen, maar er op één of andere manier ook blij van kunnen worden. Hoe? Door onze blik niet te richten op de pijn in ons hart, maar op de beloning die de Heer ons zal geven als we in Zijn paradijs aankomen. Het helpt ons om vol te houden en blij te zijn in de wetenschap dat dit niet ons leven is, maar dat ons echte leven nog komt.

Een andere tekst in dit verband staat in Romeinen 5:3-5:

‘En dat niet alleen, we prijzen ons zelfs gelukkig onder alle ellende, omdat we weten dat ellende tot volharding leidt, volharding tot betrouwbaarheid, en betrouwbaarheid tot hoop. Deze hoop zal niet worden beschaamd, omdat Gods liefde in ons hart is uitgegoten door de heilige Geest, die ons gegeven is.’

Wat pijn in een christen kan doen
De pijn in ons leven daagt ons uit om vol te houden. Blijven geloven, blijven luisteren naar de influisteringen van de Geest, blijven doen wat Hij van ons vraagt. Dat volhouden zorgt ervoor dat we betrouwbaar zijn. We zijn meer gericht op de zekerheid dat er iets moois op ons wacht en dat Christus nú al het allermooiste in ons leven is. Hoe? Doordat de liefde van God overvloedig in ons hart is uitgestort door de Heilige Geest.

(De tekst gaat verder onder de foto)

crop

‘Heb je vijand lief’
Hoe kan ik leren om mijn vijand lief te hebben? Door niet de pijn groot te maken, maar mijn Redder, mijn Koning, mijn Trooster en mijn Vader. Door niet te focussen op wat die ander mij aandoet, maar door mij te focussen op de geweldige toekomst die voor mij ligt. Dat bevrijdt mij van de drive om nu al 100% gelukkig te moeten zijn en nu alles uit het leven te moeten halen wat er voor mij in zit.

Als ik vrij ben van de focus op eigen geluk en het korte leven hier,
als ik niet mijn diepe pijn, maar mijn geweldige God groot maak,
als ik alles wat ik nodig heb nu al mag verwachten van mijn hemelse Vader
en als ik ervan doordrongen ben dat het mooiste nog moet komen,
dan is er ruimte in mijn hart om Gods liefde uit te delen.
Juist ook aan de mensen die mij pijn gedaan hebben.

(On)schuldig?!
Een prachtig lied zegt: ‘De hand die aarde en hemel schiep vergaf de hand die Hem sloeg’. Een diep ontroerend voorbeeld, dat laat zien dat onze God bereid was dieper te gaan dan onze pijn, zodat Jezus mee kan lijden in elke vorm van pijn die wij ervaren. Als Hij dat deed uit liefde en om ons te bevrijden van schuld, zijn wij ook ‘schuldig’ elkaar lief te hebben (1 Joh. 4:11, SV). Niet als een onmogelijkheid, maar als iets dat Hij Zelf mogelijk maakt in Zijn Zoon, door de Heilige Geest.


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s