Vragen zonder antwoorden – een zoektocht naar de stem van de Herder

Het is alweer een tijd geleden dat ik iets voor Zuiver Zilver geschreven heb. Er was geen inspiratie om te schrijven. Inmiddels ben ik erachter hoe dat komt. Ik schrijf het liefst over dingen waar ik antwoorden op gevonden heb. En dan ook graag antwoorden waar een ander in mijn beleving iets mee kan. Iemand attendeerde mij erop dat ik steeds vaker ‘voor de ander’ schrijf en steeds minder ‘vanuit mijzelf’.
De laatste tijd gebeurt er veel om mij heen, dat zijn weerslag heeft op mijzelf en mijn relatie met God. Soms zijn er meer vragen dan antwoorden. Ik wilde vandaag een blog schrijven vanuit de vragen die ik de laatste tijd had. Zonder per sé een antwoord te hoeven hebben – niet voor mijzelf, en niet voor een ander. Of het dan nog interessant is om te lezen? Ik zou zeggen: try, and you’ll see 😉 …

De stem van Jezus: makkelijk te verstaan?!
Ik las een uitspraak van Jezus, die ik niet kon rijmen met wat ik om mij heen zie. Deze staat in Johannes 10:1-5 (HSV):

‘Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Wie de schaapskooi niet door de deur binnengaat, maar van elders naar binnen klimt, die is een dief en een rover. Maar wie door de deur naar binnen gaat, die is herder van de schapen. Voor hem doet de deurwachter open en de schapen horen zijn stem, en hij roept zijn eigen schapen bij hun naam en leidt ze naar buiten. En wanneer hij zijn eigen schapen naar buiten gedreven heeft, gaat hij voor hen uit, en de schapen volgen hem, omdat zij zijn stem kennen. Maar een vreemde zullen zij beslist niet volgen, maar zij zullen van hem wegvluchten, omdat zij de stem van vreemden niet kennen’.

images (1)Jezus zegt hier, dat Zijn schapen Zijn stem horen en (her)kennen, en dat zij de stem van vreemden niet kennen en daarvan weg zullen vluchten. Hoe kan het dan, dat er in een gemeente onderlinge strijd kan zijn, terwijl alle betrokkenen de stem van de Herder willen volgen? Hoe kan het, dat een vrouw in haar beleving van God meerdere bevestigingen krijgt dat zij een relatie zal krijgen met de man die zij liefheeft, terwijl later blijkt dat hij een andere relatie gekregen heeft? Hoe kan het, dat ik denk dat de Heer iets van mij vraagt en mij daarin met Zijn Woord herhaaldelijk bevestigt, terwijl later blijkt dat Hij mij een andere kant op leidt?

Instinctief
Als ik Jezus’ woorden lees, moet het niet zo moeilijk zijn om Zijn stem te herkennen. Schapen zijn geen wezens met veel hersens. Zij horen in minder dan een seconde met wie zij te maken hebben – instinctief, zou je zeggen. Waarom hebben zoveel mensen dan moeite om Zijn stem te verstaan, inclusief ikzelf?

Casus
Zoals hierboven al gezegd is, heb ik hier geen pasklaar antwoord op gevonden. In het voorbeeld dat ik uit mijn eigen leven noem, ging het om de vraag of ik iets wel of niet moest doen. Ik legde dit heel oprecht aan de Heer voor, in het vertrouwen dat Hij daarin zou sturen. Ik kreeg een tekst in gedachten, die mij het idee gaf dat de Heer het een goed idee zou vinden als ik met mijn idee aan de slag zou gaan.

Ik vroeg Hem of het echt van Hem was, en of Hij de tekst de volgende dag dan onverwacht terug wilde laten komen. De volgende dag wilde ik wat nalezen in een oude blog en ik had het idee dat ik nog een andere blog moest lezen. En jawel, in die blog kwam de tekst van de avond ervoor terug. Voor mij een bevestiging dat het de stem van God was, maar Bert was er niet van overtuigd.

Ik vroeg de Heer, als Gideon, om een tweede teken: ‘Laat Bert dan uit zichzelf erop terug komen als het wél van U is’. Ondertussen deed ik wat Bill Hybels in ‘De Stille stem van God’ aanraadt: ik haalde mijn vraag door zijn stappenplan-van-vijf (hier lees je daar meer over). Dat betekende dat ik meer mensen zou moeten vragen om mee te denken. Ik verwoordde mijn proces in een brief, die ik aan vier mensen stuurde. Alle vier gaven zij aan het niet wijs te vinden als ik dit zou doen, maar zij gaven geen antwoord op de vraag of ik God had horen ‘spreken’ door de tekst. Afgelopen week was ik daar met de Heer over in gesprek. ‘Heer, het is voor mij nog niet klaar. Dat het niet wijs is, weet ik… maar was dit Uw stem of niet? Hoe zit het met dat tweede teken: de reactie van Bert? Ik heb hem er niet meer over gehoord…’ Kort daarna kwam Bert thuis en één van de eerste dingen die hij zei, was: ‘Het is maar goed dat je niet gedaan hebt wat je wilde doen’. Dit werd een kwartier later door één van de brieflezers herhaald.

Toevalligheden en nuchtere wijsheid
Waarom vertel ik dit verhaal? Ter illustratie, maar ook omdat ik om mij heen hoor dat meer mensen hier tegenaan lopen. Veel oprecht gelovige mensen denken, net als ik, dat God hen vraagt iets te doen en zien Zijn bevestiging in een Bijbeltekst die op het juiste moment voorbij komt. Blijkbaar is het mogelijk dat we Gods stem verwarren met wat ons brein of ons verlangen ons ingeeft, wat satan op onze weg brengt of door dingen die toevallig voorbij komen. De verzoeking in de woestijn laat zien dat satan de Bijbel op zijn duimpje kent, slim verdraait en – indien mogelijk – gebruikt voor zijn eigen doeleinden.

In de afgelopen tijd heb ik niet alleen geleund op het idee dat God de toevalligheden leidt, maar ook op andere gedeelten uit de Bijbel. Zoals wat de wijze en nuchtere Salomo in Spreuken 12:15 zegt:

Een dwaas denkt dat hij de juiste weg gaat, wie wijs is, luistert naar goede raad.’

Soms laat de Heer mij door ‘toevallige’ dingen zien dat Hij bij mij betrokken is. Dit keer heeft Hij de nuchtere realiteit gebruikt om mij te laten zien wat Hij wijs en verstandig vindt.

Toch (g)een antwoord
Heb ik nu toch een antwoord gevonden op mijn vragen? 😉
Deels, denk ik. Ik weet hoe de Heer mij geleid heeft in de afgelopen tijd, maar begrijp nog niet helemaal waarom we het soms zo moeilijk vinden om Gods stem te verstaan – terwijl de meest domme schapen feilloos aanvoelen hoe de stem van hun eigen herder klinkt. Wie weet, komt daar nog wel eens een antwoord op… en zo niet:

keep calm shepherd

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s