Jezus’ macht en het Koninkrijk van God

Een tijdje geleden schreven Bert en ik samen een artikel voor de jubileumglossy van CSFR Panoplia over Jezus’ macht en het Koninkrijk van God. Hierbij de tekst:

Het is het jaar 1974. Op het Filipijnse eiland Lubang ontdekt een avonturier een man in de jungle. Aan de lompen om zijn lichaam is te zien dat hij in de Tweede Wereldoorlog een Japanse militair moet zijn geweest. De avonturier vertelt hem dat de oorlog al zo’n 29 jaar geleden is afgelopen, maar de militair weigert zijn post te verlaten. ‘Ik stop niet met vechten, tenzij ik het bevel krijg dat mij van mijn plicht ontheft’, was zijn reactie. Hiroo Onoda kwam pas de jungle uit nadat zijn oude commandant verscheen om hem van zijn opdracht te ontslaan. Hij was gehoorzaam aan de militaire regel dat een opdracht uitgevoerd moet worden totdat er een nieuwe opdracht komt. Ik ben diep onder de indruk van de trouw van deze man.

download

We zijn in Nederland op dit moment gezegend met een periode van vrede. Toch leven we in oorlogsgebied. Niet in een zichtbare oorlog, maar op een geestelijk strijdtoneel. Jezus heeft Zijn ‘militairen’ een laatste opdracht meegegeven. We lezen het in Mattheüs 28 vers 16 tot 20 (HSV):

‘En de elf discipelen zijn naar Galilea gegaan, naar de berg waar Jezus hen ontboden had. En toen zij Hem zagen, aanbaden zij Hem, maar sommigen twijfelden. En Jezus kwam naar hen toe, sprak met hen en zei: Mij is gegeven alle macht in hemel en op aarde. Ga dan heen, onderwijs al de volken, hen dopend in de Naam van de Vader en van de Zoon en van de Heilige Geest, hun lerend alles wat Ik u geboden heb, in acht te nemen. En zie, Ik ben met u al de dagen, tot de voleinding van de wereld. Amen.’

(G)een watje, wezel of wijfelaar?!
Opvallend, dat Jezus niet alleen maar overtuigde en stuiterende volgelingen om Zich heen verzameld heeft. Bij de één stroomt de liefde voor zijn Koning direct in enthousiaste aanbidding naar buiten. Een ander staat achteraan en kijkt wat onzeker toe hoe zijn vrienden zichzelf in Jezus verliezen. Jezus geeft hen allemaal dezelfde opdracht mee. Hém is alle macht gegeven en vanuit die macht stuurt Hij Zijn volgelingen de wereld in.

De macht van Jezus
Als we het hebben over de macht van Gods Koninkrijk, dan gaat het niet om ons. Het gaat er niet om of wij onszelf krachtig genoeg voelen om de wereld in te trekken en de mensen over God te vertellen. Nee. De macht van Gods Koninkrijk is zichtbaar geworden in het meest machteloze moment in de wereldgeschiedenis. De God Die aarde en hemel maakte, maakte Zichzelf machteloos in Zijn Zoon Jezus toen Hij Hem liet sterven aan een stuk hout uit Zijn eigen schepping. Jezus legde vrijwillig Zijn macht af en liet Zich slachten door handen die Hijzelf geschapen had. Hoe machteloos wil je het hebben…

En toch. Juist in dat meest machteloze moment schittert de almacht van onze God. Waar Jezus ten onder ging aan onze zonden, overwon God in Hem alle machten van zonde, duivel, dood en hel.

Jezus’ opdracht
Vanuit Jezus’ alles-overwinnende macht mogen wij gaan. Onderwijzend, dopend, discipelend. Hoe? Door de verbinding met de ander te zoeken. Geen kant-en-klaar Evangelie door de bus duwen, maar investeren en luisteren naar de vragen en opvattingen die hij of zij heeft. Een agnost heeft andere ideeën dan iemand die uit een Islamitisch land gevlucht is. Een autochtone Amsterdammer zal zijn bedenkingen makkelijker op tafel leggen dan een lieve oma uit de Achterhoek. Durf het contact aan te gaan, investeer, leg uit en help iemand om het leven met Jezus aan te gaan en vol te houden.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

zz macht

Ik ben… mét jou
Jezus’ opdracht is ‘Ga – vanuit Mijn macht’. Betekent dit dat je er vanaf dat moment alleen voor staat? Nee. ‘En zie, Ik ben met je, alle dagen tot aan de voleinding van de wereld’. Jezus is bij je. Every single moment. Ga, en je zult zien dat Jezus mét jou is.

Je zult dat vast ook zien als je gewoon je leven leeft. Maar je zult méér zien dan dat, als je doet wat Jezus zegt en gáát. Als jij je leven overgegeven hebt aan Jezus, woont Hij door Zijn Geest in jouw hart. En waar je dan ook bent, daar is Hij. Als jij een gesprek met iemand aangaat, zal je merken dat God doet wat Hij belooft en dat Hij je in gedachten geeft wat je kunt zeggen om een getuige van Hem te zijn. Ik heb mensen in Almere horen zeggen: ‘Ik merkte dat God bij mij was’, ‘Het gesprek ging vanzelf!’, ‘Er was zo’n vrede…’ ‘Toen ik met die christen sprak, zag ik zijn ogen stralen. Hij heeft iets dat ik niet heb’, en ga zo maar door.

Wat doe jij?
De laatste en grote opdracht van Jezus is: ‘Ga! En wees ervan verzekerd: Ik ben met je!’ Dat ‘gaan’ hoeft niet groot te zijn. Als jij gehoor geeft aan deze oproep op de plek waar jij studeert en werkt, is het Koninkrijk van God daar aanwezig. God zal door jou heen werken. De machtige Koning van het hemelse Koninkrijk heeft alle macht in hemel en op aarde. Hij is degene die jou stuurt. En Hij is bij jou. Elke dag, tot aan de voleinding van de wereld. Bouw jij mee aan dit machtige Koninkrijk van God?


Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s