Overleven of uitblinken? Hoe Jozef en Jezus Paulus’ oproep waarmaakten

In de vorige blog ging het over hoe God in Jozefs leven immense voorspoed gaf, en hem door diepe dalen heen liet gaan zonder in te grijpen – omdat dit nodig was om een heel volk te redden. We zagen dat hij in alles geen wrok koesterde, maar zijn werk bleef doen alsof hij het voor God Zelf deed. 

De impact van één persoon
Vandaag was niet alleen de geschiedenis van Jozef, maar ook een gedeelte uit Romeinen 6 aan de beurt. Voorafgaand aan dit gedeelte laat Paulus zien dat aan de ene kant door één mens de zonde in de wereld is gekomen, maar aan de andere kant door de rechtvaardigheid van de Ene, Jezus, de genade van God over alle mensen ‘tot rechtvaardiging van het leven’ gekomen is (Romeinen 5:18).

Jozef en Jezus
Wat een mooie lijn ligt hier ook in het leven van Jozef! Zijn leven – in dienst van zijn God – stond volledig ten dienste van het behoud van zijn volk, zoals Jezus Zijn leven leefde in dienst van Zijn Vader en de mensheid die Hij geschapen heeft. Jozef redde Egypte en zijn eigen familie van de hongerdood, Jezus redt Zijn volk Israël en alle gelovigen van de eeuwige dood.

Zonde en genade
Het lijkt erop dat Paulus mensen tegengekomen was die aan de haal gingen met het idee dat de genade die Jezus voor ons verdiende, ook genoeg is voor toekomstige zonden. Met andere woorden: zij dachten dat ze Gods genade groter konden maken door gewoon door te zondigen. Fel gaat hij daar tegenin. Als je ‘gestorven’ bent voor de zonde, ben je niet vrij om te doen en te laten wat je wilt, maar ben je levend voor God in Christus Jezus. Prachtig vind ik het vers dat daarop volgt (6:13, HSV):

‘En stel uw leden niet ter beschikking aan de zonde als wapens van ongerechtigheid, maar stel uzelf ter beschikking aan God, als mensen die uit de doden levend geworden zijn. En laat uw leden wapens van gerechtigheid zijn voor God’. 

Overleven of uitblinken?
ZZ wapens van gerechtigheidJozefs leven is daarin een voorbeeld. Toen de vrouw van Potifar Jozef wilde verleiden, was zijn antwoord: ‘Hoe zou ik dit grote kwaad kunnen doen en zondigen tegen God?‘ Tegelijk liet hij in alles zien dat hij toegewijd was aan God om te leven op de plek waar Hij hem neerzette (zonder dat hij daar zelf invloed op had) en daar niet te ‘overleven’, maar uit te blinken. Jezus had wél zeggenschap in wat Hij met Zijn leven deed, maar Hij koos ervoor om te leven en sterven op de plek die Hij met Zijn Vader ‘afgesproken’ had, en daar uit te blinken in alles wat goed en rechtvaardig is.

Gisteren dacht ik erover na dat God ontzettend mooie dingen geeft en soms (bewust) moeilijke dingen in ons leven brengt, om ons te vormen en in te zetten in Zijn grote plan. Vandaag denk ik na over de vraag hoe ik mij daarin op wil stellen: gewoon ‘overleven’, niet te moeilijk doen? Of uitblinken in het dienen van mijn God, mijn Vader, mijn Redder? Wil ik mijn lichaamsdelen – handen, voeten, ogen, oren, mond – inzetten voor zonde en eigen voordeel? Of wil ik ze inzetten als ‘wapens van gerechtigheid in dienst van God’? Dat is dus niet passief reageren, maar actief en volop inzetten in dienst van God. Goede vragen om eens op te herkauwen. #inspirerend

Advertenties

3 gedachtes over “Overleven of uitblinken? Hoe Jozef en Jezus Paulus’ oproep waarmaakten

  1. Pingback: Hineni: zegt U het maar. Ik zal doen wat U vraagt – wat het ook is… | Zuiver Zilver

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s