Gods lovestory, een falende leider en de gevolgen van een indringende affaire (deel 1)

De afgelopen dagen las ik een aantal hoofdstukken uit Exodus, hoofdstuk 32 t/m 34. Als kind hoor je de verhalen en neem je ze aan voor waar, maar nu ik een aantal jaren verder ben gaat het voor me leven. God, Die eenzijdig besluit om een verbond met Zijn volk aan te gaan. Hij kiest Israël uit en gaat met hen op weg. Bevrijdt hen op machtige wijze. A lovestory is born. Gods eenzijdige liefde, die voorzichtig bekeken wordt door Israël. Het geniet van de bevrijding en de zegeningen die Hij geeft, maar is wantrouwig en opstandig bij alles wat tegen zit. Hoe herkenbaar is dat…

mount-sinai

En dan, dat moment dat God met Mozes bezig is de huwelijkse voorwaarden te bespreken en Hij Mozes erop attent maakt dat het niet goed gaat in het legerkamp. Verbondsbreuk, nog voordat er goed en wel sprake was van een huwelijk. Hartverscheurend. Het gevolg? Drieduizend doden. En een gekrenkte Geliefde, Die niet meer met Zijn volk mee wil uit angst dat Hij het wat aan zal doen.

Ik kwam een paar opmerkelijke verzen tegen:

‘Mozes zei tegen Aäron: Wat heeft dit volk je gedaan, dat je zo’n grote zonde over hen gebracht hebt? Toen zei Aäron: (…) Zij zeiden namelijk tegen mij: Maak voor ons goden die vóór ons uit gaan, want die Mozes, (…) wij weten niet wat er met hem gebeurd is. Toen zei ik tegen hen: Wie goud heeft, moet dat afrukken en aan mij geven. En ik gooide het in het vuur en dit kalf kwam eruit tevoorschijn. Toen Mozes zag dat het volk losgeslagen was – want Aäron had het losgelaten – tot leedvermaak van hun tegenstanders, ging Mozes bij de ingang van het kamp staan’ (Exodus 32:21-26, HSV)

Allereerst: Aäron had door dat hij compleet fout zat met wat hij gedaan had. Hij handelde uit angst voor het volk, waar hij op dat moment de leiding over gekregen had als dienaar van de allerhoogste God. In plaats van zich te verootmoedigen, schuld te belijden en de gevolgen van zijn daden te aanvaarden, kwam hij met een smoes die zelfs een kind kan doorzien. Zijn ‘fout’ had gigantische gevolgen voor het volk dat God uitgekozen had: drieduizend mensen worden omgebracht door de Levieten. Aäron blijft leven en dient zijn God nog jaren als hogepriester van het volk. Gods wegen zijn anders dan onze wegen. Zeker bezien vanuit onze Nederlandse cultuur, waarin iemand volledig aan de kant geschoven wordt voor fouten, die vele malen minder zijn dan deze.

Ten tweede: het volk is losgeslagen, omdat Aäron, als plaatsvervangend gezagsdrager, het losgelaten had. Mozes was lange tijd op de berg in aanwezigheid van God, omdat God dit van hem vroeg. Wat zegt dit met het oog op leiderschap in Gods gemeente in deze tijd?

Het laatste dat me in deze verzen opviel, is dat Gods volk haar onzichtbare, unieke God verving voor een godenbeeld dat leek op die van de volken om hen heen. Daarmee onteerden ze hun machtige God, Die hen met grote wonderen uit slavernij bevrijdde. Hun tegenstanders hadden daar groot plezier van. Nadenkertje: hoe ga ik om met het onzichtbare beeld van onze machtige God? In hoeverre pas ik mijn God aan de maatstaven van deze tijd aan? Is dat tot Zijn eer, of tot leedvermaak van degenen die Hem niet kennen?

Genoeg om over na te denken…

– Wordt vervolgd –

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s