Zand afspoelen voor de ontmoeting met God

Vanmorgen vertelde het leesplan mij dat het laatste hoofdstuk uit Exodus aan de beurt was. Een beetje taai vond ik het wel, al die verslagen over hoe de tabernakel opgebouwd werd. Toch vind ik het dan een uitdaging om te zoeken naar iets opvallends; iets om over na te denken. Dat vond ik in Exodus 40:30-32 (HSV):

Vervolgens plaatste hij het wasvat tussen de ​tent​ van ontmoeting en het ​altaar, en hij deed er water in om te wassen. Mozes, ​Aäron​ en zijn zonen wasten daarmee hun handen en hun ​voetenTelkens wanneer zij de ​tent​ van ontmoeting binnengingen en het ​altaar​ naderden, wasten zij zich, zoals de HEERE ​Mozes​ geboden had.

Ontmoeting
Allereerst: de tabernakel, de plek waar God onder Zijn volk wilde wonen, wordt de ‘tent van ontmoeting’ genoemd. Een ontmoeting tussen de Schepper en Zijn mensen. De plek waar verzoening werd gebracht tussen onheilige schepsels en hun volmaakt heilige Maker.

Reiniging
Mozes, Aäron en zijn zonen waren degenen die die tent mochten binnengaan namens het volk. Wat mij vanmorgen opviel, is dat zij de tijd namen om hun handen en voeten te wassen, voordat ze het altaar naderden in hun ontmoeting met God. Ik stel me zo voor dat ze tijdens dat wassen het stof van de woestijn wegspoelden, maar ook hun gedachten richtten op de ontmoeting die zij daarna bij het altaar zouden hebben.

Nadenkertje
Natuurlijk is onze situatie anders dan die van het volk Israël. Maar God ontmoeten… dat doen we wel. En zoveel ‘makkelijker’ dan de mensen in die tijd. We hoeven geen offers te brengen – dat heeft Jezus Christus voor eens en voor altijd volbracht. We hoeven geen woestijnzand te verwijderen of een speciale tent te bezoeken – door Jezus en Gods Heilige Geest is ons lichaam al een tempel, een ontmoetingstent waar God en mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Wat ik mij bij deze tekst afvroeg, is hoe ik mijn handen en voeten kan wassen voordat ik een ontmoeting met mijn heilige God heb. Vaak storm ik met figuurlijk woestijnzand en al de tent van ontmoeting binnen. Hoe kan ik de dagelijkse beslommeringen, mijn onheiligheid en vuilheid, de vele gesprekken en ontmoetingen afleggen voordat ik de ontmoeting met mijn Maker aanga? Hoe kan ik mijn gedachten losmaken van al het andere en mij richten op de God Die boven dat alles staat? #voedselvoorvandaag

ZZ wassen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s