Ga dan, in Zijn Naam! – Wat Paulus tegen Timotheüs zegt ter voorbereiding op zijn evangelisatiewerk

Vandaag genoten we van twee prachtige bijeenkomsten, samen met rond de honderd jonge mensen uit heel Nederland. Overgekomen voor een week, om in deze stad het Evangelie van Jezus Christus te delen. Vanavond zocht ik een tekst in de tweede brief aan Paulus’ geestelijke zoon Timotheüs. Als er iets in de Bijbel interessant is als het om evangelisatie gaat, is het wel wat Paulus in zijn twee brieven aan Timotheüs schrijft. Tijdens mijn zoektocht kwam ik een mooi stukje tegen, waar we in het VBC-werk wel wat mee kunnen denk ik:

Deel in het lijden als een goed soldaat van Christus Jezus. (Want…)

 1. Iemand die in krijgsdienst is, laat zich niet afleiden door het leven daarbuiten, want zijn bevelhebber moet tevreden over hem zijn.
 2. Een atleet wordt niet gelauwerd als hij zich niet aan de regels houdt.
 3. De boer die het zware werk doet, heeft als eerste recht op de oogst.

Denk na over wat ik je heb gezegd; de Heer zal ervoor zorgen dat je dit alles ook begrijpt. Houd Jezus Christus in gedachten, uit het nageslacht van David, die uit de dood is opgewekt. (2 Timotheüs 2:3-8, NBV)

Je bent een soldaat!
Wat zou Paulus ons willen zeggen deze week? Ik denk ongeveer dit:
zz timotheus

Je bent een soldaat van de gezalfde, Jezus! Wees bereid om de moeilijkheden die bij het soldatenleven horen aan te gaan. Paulus noemt drie aandachtspunten, waar we wat van kunnen leren:

 1. Echte soldaten houden zich bezig met vechten en alles wat daarbij hoort. Daarmee maken ze hun aanvoerder blij. Voor al het andere wordt (door je opdrachtgever) gezorgd.

  Doe dus je ding, vecht voor Jezus en Zijn Koninkrijk, en laat je daarin door niets afleiden. Heb je ergens last van: geef het door aan je Bevelhebber. Het is Zijn taak ervoor te zorgen dat jij je werk goed kunt doen! En, klein detail: je werkt niet voor de overwinning, maar om de Overwinnaar blij te maken!

  Ergens las ik:

  ‘Zo is het ook met ons. We leven niet voor het resultaat. Want we weten dat wij Gods Rijk niet kunnen realiseren. We kunnen geen mensen tot geloof brengen en de kerk niet in stand houden. Daar streven we dan ook niet naar. We leven voor Jezus. Ons enige doel is om Hem te behagen. We doen alles voor een glimlach van Jezus, een knipoog van Hem, een schouderklopje. Op Hem concentreren we ons en we laten ons door niets afleiden.’

 2. We gaan naar een ander voorbeeld. Een atleet moet zich aan de spelregels houden om gelauwerd te worden – om geëerd te kunnen worden voor de prestatie die hij geleverd heeft.

  Hou je aan de spelregels van God bij alles wat je doet – Hij zal je eren voor dat wat je in Zijn wedstrijd gedaan hebt!

  ‘Bij de atleet gaat het om regels. Om in Paulus’ tijd een startbewijs te krijgen was een training van drie maanden verplicht. Aan die eis moest je voldoen, voordat je aan de wedstrijd mocht beginnen. Bij de wedloop zelf had je je aan de spelregels te houden. Anders werd je gediskwalificeerd.

  Ook het werken in Gods Koninkrijk is aan regels gebonden. Bijvoorbeeld aan deze regel: allen die met Christus willen leven, zullen vervolgd worden (3:12). Timotheüs wilde zich aan het lijden onttrekken. Dat is tegen de spelregels. Timotheüs loopt daardoor het gevaar gediskwalificeerd te worden. Zo zouden wij er voor kunnen kiezen om te zwijgen terwijl we moeten spreken. Dan kies je voor de gemakkelijkste weg. Je vermijdt het kruis, maar je overtreedt de regels en riskeert diskwalificatie.

  Er zijn ook regels die je jezelf oplegt. Je leeft gedisciplineerd, zoals een topsporter. Paulus schrijft daarover in de Korinthebrief. Ik hard mezelf en oefen me in zelfbeheersing. Ik stel mezelf onder strikte tucht om dienstbaar te zijn. Ik dwing mijn lichaam te doen wat ik wil. Zo rent Paulus de wedloop om de eerste prijs te behalen.’

 3. Voorbeeld drie: hardwerkende boeren mogen genieten van de oogst waar ze voor gezwoegd hebben. Boeren stonden op bij het kraaien van de haan en gingen met de kippen op stok – en daar tussenin werkten ze hard. Wij mogen deze week hard werken voor onze God en we mogen weten dat Hij ons erbij zal betrekken wanneer de oogst daar is. Hoe mooi is dat!

Denk na
Na deze voorbeelden roept Paulus Timotheüs op om na te denken. Niet als in: ‘ik zou er  eerst nog even drie keer over nadenken’. Nee, Paulus stimuleert Timotheüs om het te herkauwen. Maar dan wel op de goede manier: vanuit de zekerheid dat God ervoor zal zorgen dat hij het begrijpt. God zal er Zelf voor zorgen dat we begrijpen, maar ook in staat zijn te doen wat Hij in onze gedachten legt.

Hoe? Door het juiste voorbeeld in gedachten te brengen: Jezus Christus! Hij ging ten onder, maar niet voor eeuwig. Hij stond op uit de dood. En die opstandingskracht, die is beschikbaar voor iedereen die in Hem gelooft en door Zijn Geest geleid wordt.

… en dan lekker aan de slag!
Alle voorbereidingen zijn geweest. De programma’s zijn doorgenomen, de locaties gezellig ingericht, de kinderen en tieners uitgenodigd, de medewerkers toegerust. Het echte werk mag gaan beginnen!

Heilige Geest van God,
vult U ons met Uw kracht, liefde en moed.
Laat ons klaar staan, zoals een soldaat voor de strijd.

Maak ons bereid om verdrukkingen te lijden, zoals soldaten die in de strijd zeker weten tegen zullen komen. Help ons, om ons door niets af te laten leiden, maar op U gericht te zijn. We willen U blij maken met alles wat we doen. Zorgt U voor alles wat wij en de mensen om ons heen nodig hebben.

Helpt U ons om ons aan Uw spelregels te houden. Om te leven vanuit Uw liefde. Om ons leven deze week als een levend dankoffer voor U in te zetten. Helpt U ons om daarin gedisciplineerd te zijn, gericht op het doel van de wedstrijd: Uw eer en de redding van de mensen die we tegenkomen. Hoe bijzonder, dat U ons zult lauweren als we de wedstrijd volgens Uw spelregels aangaan.

Maak ons bereid om niet alleen de planten water te geven, maar als een boer het zware werk te doen. Dank U wel, dat U ons zult betrekken bij de oogst. Wat een bijzonder moment zal het zijn, als Uw Zoon terugkomt om de oogst binnen te halen. We zien ernaar uit!

Wilt U ons het inzicht geven dat we nodig hebben en de bereidheid om te gaan voor U – dwars door mogelijke moeilijkheden heen. Brengt U ons steeds Uw eigen Zoon Jezus Christus in gedachten en laat ons zien wat het betekent dat Hij uit de dood opstond. Laat ons steeds doordrongen zijn van de gigantische kracht die er ligt in die opstanding, en dat die kracht beschikbaar is voor alles wat we voor U mogen doen.

Heere God, we houden van U – want U hield eerst van ons.
Alle eer en glorie is voor U.
We staan tot Uw beschikking deze week (en daarna).

In Jezus’ machtige Naam – Amen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s