Davids leerproces

Vandaag voor de afwisseling eens een korte blog – en wel over dit gedeelte uit Psalm 18:

‘Hij (God) oefent mijn handen voor de strijd en leert mijn armen een bronzen boog te spannen. Ook hebt U mij het schild van Uw heil gegeven, Uw rechterhand heeft mij ondersteund. (…) Want U omgordde mij met kracht voor de strijd; U deed hen, die tegen mij opstonden, onder mij neerbukken’, Psalm 18:35-40 (HSV)

Drie dingen vielen mij op:

  1. God oefent Davids handen voor de strijd en leert hem de vaardigheden die hij nodig heeft
  2. God beschermt en ondersteunt hem
  3. God geeft David kracht voor diezelfde strijd en laat hem winnen

Vaak heb ik het idee, dat als we God om hulp vragen bij bepaalde moeilijke dingen, Hij voor een passende oplossing zal zorgen. Wat kan het dan tegenvallen als er geen kant-en-klare oplossing aan komt waaien. Ik vind het mooi, hoe dit gedeelte laat zien dat David in de letterlijke gevechten die hij moest leveren door training en door een leerproces heen gaat. Sterker nog: God Zelf oefent en leert hem wat hij nodig heeft.

Tegelijk laat dit gedeelte zien dat God David de bescherming, steun en kracht geeft die hij voor de strijd nodig heeft.

ZZ PSALM 18

Actueel?!
In Nederland is geen oorlog en we hoeven geen letterlijke gevechten aan te gaan. Wel is er een geestelijke oorlog aan de gang, die best benauwend kan zijn. Ook komen we in het dagelijks leven nog wel eens situaties tegen die we ingewikkeld vinden. Hoe bijzonder is het dan, dat we ons leven steeds opnieuw over mogen geven aan de God van de hemelse legers! Hij oefent ons voor de (al of niet geestelijke) uitdagingen in het leven, leert ons wat we daarvoor nodig hebben en geeft ons de kracht om ze in de ogen te kijken én te verslaan. Dat is niet altijd makkelijk – ik kan me voorstellen dat Davids bronzen boog bést wat spierkracht nodig had – maar het is het proberen waard.

Ik wens je een mooie dag toe, vol van Gods hulp, bescherming, steun en kracht!


PS: Mooi hè, hoe David eerst aan de lezers vertelt hoe geweldig God is en daarna als vanzelf aan God vertelt wat Hij allemaal voor hem betekent…


PS2: Iemand appte mij n.a.v. deze blog het volgende:

Ik heb thuis een traditionele composiethouten boog, een zogenaamde long-bow. Het lukt mij vaak niet om die te spannen zonder iemand erbij te vragen om te helpen… Daar is ontzettend veel kracht voor nodig.

Brons is een onbuigzaam metaal, een legering tussen koper en tin (beide juist heel buigzaam). Gebruikt voor zwaarden en speerpunten in de strijd, of voor schilden, helmen en scheenplaten. Keihard en iets minder zwaar als gietijzer, maar scheelt niet veel. Een bronzen boog bestaat niet.

David zegt hier dus met zoveel woorden, dat God hem in staat stelt om het onmogelijke te gaan doen. Hoe bijzonder is dat!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s